Trädgårdens rum
Upptäck Vargaslättens unika trädgårdsrum, där varje del berättar en egen historia genom naturens skönhet och Sigfrid Ericsons vision.
Terassträdgården och köksträdgården
Ruth skapade och underhöll odlingarna i köksträdgården. Självförsörjning var mycket viktigt under denna tid. Ruth höll dessutom utbildningar för traktens kvinnor i grönsaksodling och självhushållning
Många grönsaker, sallader, bönor, kryddor och örter odlades här i rabatter omgärdade av granitsten. Området är nedgrävt i en sänka som en "sunken garden" för att behålla värmen och maximera odlingsförhållanden. Trädgården är inhägnad av en stengärdsgård med vackra portaler i träd.
Dammar
Stora dammen med vit Skunkcalla, Skvattram och vårazalea.
Lilla dammen med Tivedens sällsynta röda näckros.
De imponerande dammarna grävdes ut och Sigfrid använde sig av naturens vattensystem för att reglera vattennivån. Ett vattenfall som går genom Klippträdgården och är ansluten till dammarna. Trots varierande vattenmängd beroende på årstid hålls vattennivån alltid i balans mellan dammarna. Tack vare dammarna är naturlivet både rikligt och skiftande. Här trivs både rovfåglar, trollsländor, ålar, fiskar av olika slag, ekorrar, mfl.
Lökängen eller Blomsterängen
mellan pergolan och dammarna blommar tusentals vårlökar mellan mars och maj som t ex den vilda påskliljan (Narcissus pseudonarcissus), kungsängsliljan, hundtandslilja (Erythronium dens-canis), påsktrumpet (Narcissus bulbocodium).
Sigfrid och Ruth kallade denna delen på Vargaslätten för ”hjärtat i trädgården”. Stigarna runtomkring ängen leder besökaren till Rhododenrondalen och Klippträdgården.
"Ängen är nu översållad med kungsängsliljor. Vita eller violetta med nätverk av mörkare rutor hänger deras klockor på spensliga stänglar över gräset, ännu vintergult; de rör sig stilla i vinden. Det är det som ringer in vårens allra ljuvligaste stund, någon dag i början av maj, då löven är halvutslagna, då fjärilarna ljudlöst fladdrar över ängen i solen och fågelsången."Sigfrid Ericson, ur boken Trädgården, 1956
Hassellunden
Från tidig vår till högsommar blommar arter som snökrokus (Crocus tomasinasianus), vitsippor, ormöga, klockhyacint, krollliljor, storrams och ramslök, stor nunneört (Corydalis solida) och andra örtväxter.
Lunden som ligger i anslutning till Blomsterängen har senaste året kompletterats med 20-talet nya Hasselplantor.
Klippträdgården
Japanskinspirerad del av trädgården med många små stenvägar som leder uppför kullen på andra sidan dammen. Sigfrid ritade en paviljong och en klockstapel i natursten.
Här växer azaleor, mindre Rhododendron, alpiner och primulor som under 2020 dessutom renoverats samt återställts till ursprungsplantering enligt Sigfrids intentioner och planer.
Rhododendrondalen
Påbörjades 1987. Här planterades successivt vildarter av rhododendron.
Fortsätter neråt mot en bäck med skunkkalla som växer däri.
innehåller många exotiska växter och lökar i många olika slag; hundtandsliljor, Drottningliljor, Kungsängsliljor m fl. Här finns Tulpanträd, Näsduksträd, ståtliga Tallar, Magnolior, Trädpioner bara för att nämna ett urval.
Fruktträdgården
jämte Storstugan och mot Simlången fanns under Sigfrids och Ruhs tid en vacker fruktlund som ännu inte har återställts. Nu mera finns bara ett fåtal fruktträd kvar.
Till invigningen av det nya Sigfrid Ericson museum planterades här ett äppleträd av Lanshövdingen i Halland, Brittis Benzler, som fick klippa bandet i entrén. Hon planterade Hallands landskapsäpple, ett Brunnsäpple, intill Storstugan i fruktlunden.